NEJDRAŽŠÍ KAVIÁR SVĚTA SE PODÁVÁ VE ZLATĚ

0

Kaviár je již odedávna pochoutkou smetánky, která si za jeho kvalitu neváhá připlatit. Každý kvalitní kaviár je drahý. Víte ovšem, kolik stojí ten nejdražší na světě? Nejdražší kaviár je z jesetera Beluga a ten nejlepší produkuje značka Almas, u které zaplatíte za jediný kilogram cca 625 tisíc korun.

Tento kaviár pochází z Íránu a je zabalen v plechovce z 24 karátového zlata. Slovo „Almas“ znamená v překladu diamant a jelikož jde o nejdražší kaviár, tak je toto označení příznačné. Jeseter Beluga žije v Kaspickém moři. Samotné Kaspické moře je hlavním zdrojem kaviáru vůbec, získává se odsud 90% celosvětové produkce.

most-expesive-caviar-in-the-world-almas

Almas vybírá pouze světlý kaviár, světlá barva totiž naznačuje, že už je zralý a má tu správnou chuť. Samotný výraz kaviár je z perského výrazu “khag-Avar”. Ačkoliv se jedná o luxusní jídlo, ve středověkém Rusku se jednalo o pokrm rolníků. Podle barvy rozlišujeme nejtmavší kaviár, medium a nejsvětlejší kaviár. Nejsvětlejšímu kaviáru se často také říká královský. Konkrétně kaviár značky Almas je získávaný z nejčistších vod Kaspického moře, které jsou téměř nedotčené.

most-expesive-caviar-in-the-world-almas

Pravý a nepravý kaviár

Pokud chcete ten nejlepší kaviár, je třeba sáhnout po pravém kaviáru, který se vyrábí výhradně z jeseterovitých ryb a má obvykle černou barvu. Jakýkoliv jiný kaviár označujeme jako nepravý, jde zejména o kaviár z lososa, který má barvu červenou, a dalších ryb. Kromě Kaspického moře se kaviár získává také v Černém moři, dolním toku Dunaje a povodí řeky Amur. Ačkoliv se za hlavní exportéry kaviáru považuje Rusko, Ázerbájdžán, Kazachstán, Turkmenistán a Írán, nejlepší podniky pro jeho ochutnání najdete v Británii, konkrétně v Londýně.

most-expesive-caviar-in-the-world-almas-3-630x418

Za nejlepší je považován podnik Caviar House & Prunier. Kvalita kaviáru se rozlišuje i podle přidaných konzervačních látek, ten nejkvalitnější kaviár jich má nejméně, nebo nejlépe žádné. I přes vysokou cenu mají nejlepší kaviáry nízkou trvanlivost a je třeba je konzumovat co nejdříve.

I když se najde mnoho lidí, kterým kaviár nechutná, získal si srdce mnoha labužníků po celém světě a pokud jste ho ještě neochutnali, měli byste alespoň jednou vyzkoušet, jak chutná pravý kaviár z jesetera.

Komentáře

Sdílet

Zanechte odpověď